City-break la Londra: transport, climă, aeroport

Weekendul trecut am fost într-un city-break la Londra, mi-am vizitat verișoara și am văzut în sfârșit, cu ochii mei – the capital of Great Britain. Am prins timp cu mult soare, fără pic de vânt și ploaie. A fost perfect, din acest punct de vedere. În schimb, ce a fost mai puțin plăcut, a fost faptul că aveam doar 2 zile în Londra și doream să văd tot ce are de oferit – așa că am obosit ca un cal și m-a luat și o răceală de toată splendoarea.

M-am gândit să vă ofer 3 sfaturi simple, care vă vor face vacanța mai frumoasă și fără multe griji.

1. Schimbarea de zonă climaterică is real! Chiar dacă voi nu o simțiți, organismul sigur vă va da semne. Nu știu cum a fost, dar soarele și puloverul meu de iarnă nu s-au înțeles, astfel că în prima seară am simțit frumusețea unei răceli ce mă ține la pat deja de o săptămână. Posibil oboseala, lipsa somnului și schimbarea de mediu și-au arătat autoritatea, dar vă recomand să vă întăriți imunitatea înaintea unei călătorii la nord. Chiar dacă e soare, cald și nu plouă, este diferit decât acasă.

2. Dacă aveți pașaport român și tare vă place să călătoriți cu buletinul român, vă ofer cel mai bun sfat – luați-vă pașaportul! La Londra Luton, dar și în alte aeroporturi din Anglia conform mae.ro, puteți trece în câteva minute cu pașaportul electronic la o poartă e-passport. Controlul la aterizare în aeroport mi-a trezit o stare ușoară de șoc. Cred că aterizase mai multe avioane în același timp și la cele câteva porți erau peste 200 de oameni care așteptau să treacă procesul de control. Deci nu vreți să știți când am văzut că pot trece cu pașaportul eletronic – a durat mai puțin de un minut, cât de mult m-am bucurat. Keep that in mind!

3. Transportul public în Londra este extrem de scump. De exemplu, o călătorie cu metroul (Underground sau Subway cu îi zic englezii) vă va costa de la 4.90 lire. 5 lire pentru o călătorie cu metroul nu este ieftin, nici dacă iai o singură dată metroul, sau vrei să vezi toată Londra în câteva zile, dar mai ales dacă pentru un zbor de 3 ore ai plătit 10 euro. Cea mai ieftină variantă și cea pe care am ales-o noi este un Oyster card, care poate fi procurat în orice stație de metrou, depozitul căruia este de 5 lire (aceștia sunt returnați la sfârșit) și care poate fi încărcat și reîncărcat cu bani de câte ori aveți nevoie. Cu Oyster card, tariful la metrou scade până la 2.40 lire și la autobuz plătiți 1.50 lire. Aceleași tarife le aveți și dacă achitați cu un card bancar contactless, dar nu am încercat acest lucru, așa că nu vă pot oferi detalii sigure. Mai multe despre modalitățile de plată a transportului în Londra veți găsi aici, iar despre Oyster card aici.

City-break Londra

Tare m-aș fi bucurat să aflu aceste informații în timp ce-mi planificam vacanța. Despre transport am citit ore întregi pe internet și am făcut comparații și tot nu eram sigură că un Oyster card este cea mai bună alegere. Câteva detalii și informații care simplifică o vacanță și de care te bucuri să le știi din timp, așa că, speranța mea că aceste sfaturi vă sunt utile este destul de mare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s