Unde și ce mănânci în Budapesta?

Dacă nu ați fost vreodată în Budapesta, posibil să vă puneți întrebarea ce se poate de gustat din gastronomia maghiară?, dar cel mai important – unde se poate de mâncat în Budapesta?

IMG_20180814_125801-01

Bucătăria ungară este absolut genială, delicioasă, condimentată! Dacă o considerați destul de grea, grasă și mult prea picantă, puteți avea dreptate, dar este autentic maghiarilor, este ceva ce-i caracterizează. Astfel, dacă sunteți deschiși pentru a încerca ceva nou, să nu vă plângeți că vă arde gura de la ardei sau vă este mult prea sete după ce mâncați. Acceptați această plăcere combinată cu durerea așa cum se cuvine!

Există un șir de mâncăruri tradiționale maghiare cu care, oarecum, suntem familiari. Vrând-nevrând am mâncat vreodată gulaș sau am rupt o bucată de kurtos, murdărindu-ne de zahăr și scorțișoară peste tot, dar și îndulcindu-ne din plin. Astfel, nu puteți spune că bucătăria maghiară este ceva extrem de nou, însă bucătăria din Ungaria, poate să ne descopere noi gusturi și arome. Să fim sinceri, mâncarea tradițională adevărată se gătește cel mai bine la ea acasă. Înarmați-vă cu o curiozitate nebună, pornim la un drum cu recomandări de localuri în care să mâncați în Budapesta și feluri de mâncare pe care neapărat să le încercați.

Gulaș și supă rece de roșii la Paprika Vendéglő

 

Paprika Vendéglő este un restaurant cu mâncare tradițională maghiară, un meniu care nu include foarte multe alegeri, dar care vă vor plăcea la nebunie. Am mâncat aici supă rece de roșii cu busuioc, una din cele mai bune pe care le-am gustat vreodată, supă de tip gulaș și o porție mare de gulaș de vită, servit cu găluște ungurești, pe care ei le numesc nokedli. Gulașul nu este extrem de picant, dar destul de sățios și aveți inclus și un sos iute dacă doriți să vă încălziți repejor și sigur. Restaurantul este unul simplu, cu decor tipic unguresc – chipăruși agățați peste tot, cu o deservire superbă și cu mâncare foarte bună. Dacă intrați în restaurant și nu sunt mese libere și vi se spune să așteptați, nu ezitați, se eliberează o masă în câteva minute, iar așteptare merită din plin.

Chicken paprika la Puli Hungarian

IMG_20180815_172143-02

În primul rând țin să concretizez că „Puli” este o rasă de câini originară din Ungaria. A fost primul lucru pe care l-am întrebat de personalul localului. În al doilea rând, restaurantul se află chiar în centrul Budapestei și ne-a atras prin meniul simplu și „chicken paprika” trecut cu cretă albă pe tabla de meniu. Chicken Paprika a fost foarte bună, însă deservirea nu a fost la un nivel destul de înalt. Și aici, carnea, de pui de această dată, a fost adusă alături de nokedli, care pare să înlocuiască orice garnitură posibilă în Ungaria.

Langoș la Retró Lángos Büfé

IMG_20180816_122211-01

Langoș e un fel de aluat prăjit în ulei, care este uns cu smântână și presărat din abundență cu brânză sau cașcaval. Este varianta pe care am gustat-o la Lacul Roșu, la Cheile Turdei și în Cluj. Esta un fel de mâncare de tip street-food, popular în Ungaria, dar și în zona de Nord și Vest a României. Varietatea maghiară este mult mai mare decât ce se propune în România. De la toppinguri simple – smântână cu brânză, până la adevărate explozii calorice – usturoi, smântână, brânză, carne, legume, Langoșii sunt un fel de mâncare care va uimi pe oricine gustă pentru prima dată așa ceva și care vă va ține de foame pentru foarte multe ore. Este un must pe care trebuie să-l încercați și nu unde dacă nu la Retró Lángos Büfé, o tarabă cu vreo 15 feluri de combinații și cu o coadă enormă, care-i confirmă, în mod negreșit, popularitatea.

Dulciuri și cafea la Damniczki Budapest

 

Pentru a vă îndulci cu gelato, o cafea sau o prăjitură mergeți sigur la cofetăria Damniczki Budapest. Aici veți făsi o selecție enormă de gusturi de gelato, prăjituri și dulciuri tradiționale, dar și internaționale. Sunt extrem de delicioase și atmosfera localului este foarte plăcută, așa că recomand din toată inima pentru iubitorii de dulciuri.

Cocktailuri la New York Cafe

 

Am căzut în capcana turistică și am vizitat Cea mai frumoasă cafenea din lume – New York Cafe, care se află la parterul Hotelului New York Palace și impresionează la sigur, prin interiorul său spectaculos și printr-o deservire impecabilă. Nu ne-am alintat prea mult și am ales câte un cocktail și un desert, care nu ni s-au părut în mod special extrem de delicioase, dar care ne-au permis să ne bucurăm de o seară superbă, cu muzică live și cu o atmosferă deosebită. Vă recomand să vă faceți rezervare pentru a nu fi nevoie să așteptați o masă liberă.

Bonus – Gelato!

IMG_20180815_132647-01

Dacă sunteți în Budapesta în perioada caldă a anului, nu ezitați să gustați din gelato pe care îl vând peste tot în oraș. Au o varietate foarte mare de arome și gusturi, mai puțin cel de gulaș 🙂

Sper să vă fie folositoare recomandările și sfaturile oferite. Vă doresc să explorați mereu cu interes noile culturi, să vă băgați nasul în cratițele altor țări și să descoperiți noi feluri de mâncare și gusturi care vă plac! Budapesta este o scenă perfectă pentru a face acest lucru!

Am mai scris despre Budapesta în alte postări:

Cum să ajungi în Budapesta

Ce să faci în Budapesta

Advertisements

4 thoughts on “Unde și ce mănânci în Budapesta?

  1. Am fost o singură dată în tranzit prin Ungaria și-mi aduc mereu aminte de un fel de mâncare cu multă ceapă caramelizată și carne de pui, cu tot felul de legume. Nu mai știu cum se chema… Dar toată lumea laudă bucătăria ungurească, iar fotografiile arată senzațional… 🙂

    Like

    1. Nu-mi vine în minte nici o mâncare de acest fel, dar sigur există – carnea de pui (carnea, în general) și legumele și ceapa sunt folosite pe larg în bucătăria maghiară. Data viitoare nu rata ocazia să guști din toate. Mulțumesc!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s