Idei pentru ce să faci în Budapesta (dacă nu o vizitezi pentru prima dată)

Când vizitezi un oraș pentru a doua oară, în acest caz – capitala maghiară, nu-ți mai pui întrebarea ce să vizitezi în Budapesta? Instant apare dilema – ce să faci în Budapesta, dacă prima dată ai vizitat tot ce se putea de vizitat?

IMG_20180814_125013-02

Bine, nu am vizitat tot, nu am intrat nici măcar în Parlament, dar nu este pe lista mea intrarea în parlamente, pentru că prima dată în Budapesta am fost în perioada Crăciunului și foarte multe instituții erau închise sau cu program scurt, iar a doua oară, în august 2018 am ales să fie ceva mai chill. Prietenii cu care am călătorit vreodată știu cât de meticuloasă și încăpătânată pot fi într-un oraș nou: fac liste, citesc pe internet tot ce se poate de vizitat si de făcut, scriu orele de închidere, prețurile biletelor de intrare, iar cum dau de o hartă, o fac cu ou și cu oțet, însemnând pe ea toate punctele de reper. Asta desigur a fost până nu am descoperit Google Maps și nu am început doar să salvez locurile pe hartă. Iar încăpățânarea se caracterizează prin faptul că țin cu tot dinadinsul să vizităm ce am notat pe listă. Chiar de plouă, chiar de sunt moartă de oboseală, chiar de este ultima zi și până la plecare au mai rămas doar 2 ore. Acum la întoarcere din Budapesta mai nu am pierdut trenul, pentru că trebuia să ajungem în Bastionul Pescarilor și trebuia să mâncăm langoși. Atât!
De această dată însă, nici nu am avut vreun plan stabilit, nu am avut vreo listă, atracțiile importante le-am salvat în tren. Fie ce va fi, m-am gândit. Motivul relaxării mele era că eu deja văzusem Budapesta și plecam în capitala maghiară pentru a vedea trupa mea preferată – Arctic Monkeys.
Zic să trecem de partea aceasta introductibilă, care pentru unii bloggeri ar servi drept 5 articole publicate și să ajungem efectiv la lista cu răspunsuri pentru întrebarea – ce să faci în Budapesta?

În primul rând v-aș recomanda să vă cumpărați o sticlă de vin, niște struguri și cașcaval (sau orice altceva ce vă place) și să mergeți pe cheile Dunării pentru a vă relaxa. După o plimbare de-a lungul străzii Antall Jozsef, de la Podul Elizabetei până la Parlament, vă așezați undeva lângă Podul cu Lanțuri și stați la taclale cu prietenii sau persoana iubită. Undeva pe fundal se aude muzica de la barul Pontoon, în față puteți admira până la 1 noaptea luminile de pe faimosul pod, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor și viața pare mai frumoasă și simțiți că trăiți la maxim clipa în care vă aflați. Fericirea este foarte simplă.

Să descoperiți viața de noapte din Budapesta. Nu vorbesc despre cluburi de noapte sau puburi, cu toate că și ele nu sunt de evitat. În schimb, vă propun să vă plimbați pe străzile centrale ale capitalei, să urmăriți luminile, muzica, zâmbetele de la terase, de la intrările din restaurante și dacă vă place o lumină, sau o piesă, sau un zâmbet – nu ezitați să intrați în vreun local. Vara, the night is young in Budapest și centrul orașului este pliiiiin de tineri – străini, dar și localnici. Dacă nu aveți chef de zarvă și dans, plimbările printre clădirile și localurile dintre strada Rakoczi și Podul cu Lanțuri sunt numai bune.

Urcați pe Budapest Eye pentru a vedea orașul de sus. Roata se află în Parcul Erzsebet, în cel mai viu și dinamic cartier din Budapesta – Belváros-Lipótváros, aici unde v-am recomandat să vă plimbați și seara, pentru că sunt o mulțime de restaurante, cafenele, cofetării în care să vă satisfaceți poftele culinare, o mulțime de clădiri vechi care să vă bucure privirea și curiozitatea. În general, v-aș sfătui să explorați cartierul pe jos, dar și de la înălțimea păsărilor. Plimbarea cu Budapest Eye costă 9 euro (pentru studenți – 8 euro) și vă ridică de 4 ori, așa că reușiți din plin să vă minunați de priveliște, dar și să faceți câteva poze superbe.

Să ajungeți la Sziget Festival. Acesta a fost și scopul pentru care am mers în Budapesta și deși n-am fost decât o singură zi, mi-a plăcut la nebunie. Pe lângă artiștii grandioși care vin în fiecare an aici, atmosfera festivalului esti unică, nu se compară nici cu UNTOLD. Da, e ceva ce v-aș recomanda să faceți dacă ajungeți în Budapesta, iar dacă nu ați mai fost niciodată în capitala Ungariei, alegeți perioada verii și anume perioada festivalului (august) –  când orașul capătă un farmec aparte.

Să mergeți la un eveniment unic din oraș – fie este vorba de vreun spectacol cu actori renumiți, seară de muzică clasică cu vreo orchestră pe care o urmăriți sau o expoziție a unui pictor faimos, este frumos să aveți asocieri unice cu diversele destinații în care ajungeți. Catedrale impresionante găsiți în orice capitală europeană, exemple de arhitectură spectaculoasă de toate stilurile sunt în toate țările, dar…  numai în Budapesta am avut ocazia să admir picturile și desenele Fridei Kahlo. Și este o amintire pentru toată viața – am citit despre Frida și o admir pentru încăpăținarea ei și impactul pe care l-a adus. Expoziția temporară a Fridei Kahlo o găsiți până pe 4 noiembrie la Galeria Națională a Ungariei situată în Castelul Buda.

Să vă înfruptați din gastronomia ungară – gulaș, langoș, paprika, kurtoș. Delicioasa bucătăria tradițională a maghiarilor! Dacă nu aveți toleranță la grăsime, usturoi, condimente și carne, atunci am o veste proastă – nu prea aveți din ce gusta. În rest, puteți să vă organzați o sărbătoare a stomacului și a papilelor gustative.

Aceasta e lista mea cu lucruri de făcut în Budapesta, nu am scris despre locurile pe care să le vezi în Budapesta, ci experiențe pe care să notați acolo undeva, pentru data viitoare când ajungeți în Budapesta!

Despre cum să ajungi în Budapesta și cât să cheltui, am scris aici și despre ce să mănânci și unde, am scris aici!

 

Advertisements

2 thoughts on “Idei pentru ce să faci în Budapesta (dacă nu o vizitezi pentru prima dată)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s