Vama Veche: cum ajungi, cât cheltui?

Articolele de pe blog legate de Vama Veche sunt unele dintre cele mai populare, posibil că destinația este una extrem de căutată și există puține informații online, posibil că eu am scris atât de bine și e găsită utilă de către cititori și… Google 🙂

13728345_1234544606578902_213013722_o

Deși postarea inițială era dedicată celor care vor să plece de la Chișinău în Vama Veche, majoritatea cititorilor erau din România, așa că un articol cu prețuri actualizate și doar în roni (nu mă mai joc cu conversia lei moldovenești-roni-euro și invers) e mai mult decât necesar. Oricum, mi se pare că nouă, moldovenilor, ne este mai ușor să înmulțim prețurile cu 4,5 și 20 sau să împărțim la aceste cifre, așa că nu vă mai complic.

Cum ajungi în Vamă?

Din București aveți un șir de posibilități să ajungeți în Vama Veche – mașină persoanală, autobuze și tren.

Pe autogari.ro găsiți bilete București – Mangalia de la 55 roni, iar cursa durează în jur de 4 ore. Dacă nu aveți mașină personală și dacă nu sunteți student, asta mi se pare cea mai avantajoasă variantă. Dacă aveți mașină, aici nu vă pot ajuta – nu prea știu să mă orientez în litri/100km și consum, voi trebuie să știți mai bine. Eu nu vreau să duc în eroare!

Cu trenul călătoria durează la fel în jur de 4 ore, cu timpul de așteptare între trenuri și întârzierile de rigoare. CFR-ul are tren București-Constanța și apoi schimbați Constanța-Mangalia. Ultimul traseu îmi place în mod deosebit, stai în tren și la 2 metri de calea ferată vezi marea. Prețul este circa 60 lei. Dacă sunteți student – jackpot – ajungeți la mare gratis! Nu știu cât Guvernul o să mai mențină această facilitate pentru studenți, aici am scris de ce mi se pare o idee bună, dar zic să profitați la maxim. Dacă ești student și ai mers cu trenul doar acasă o dată pe lună – am o problemă cu tine! O problemă foarte mare!

Din Mangalia luați microbuz către Vamă, ajungeți în 30 minute și achitați până în 5 lei. Dacă sunteți 3, 4 persoane, luați un taxi și negociați până la prețul de 20/25 lei.

Unde stai în Vamă?

Cel mai ieftin, chiar gratis e cu cortul pe plajă. Apoi urmează variata de cort în curțile și grădinile oamenilor, cu care vă puteți înțelege cu un 15 lei de cort (în acest caz vă asumați condițiile limitate și securitatea). Pentru ceva mai safe și puțin mai confortabil este varianta Sandalandala, au prețuri, pachete de servicii și informații complete pe site. Check them out. Tariful la hostel începe de la 15 euro pe noapte, iar la hotel 20 euro de persoană. Anul trecut am stat la Pura Vida – era încă în construcție, reparație și puțin dezorganizat. Prietenii mei au stat la Sea Star și recomand cu drag locația – aveți condiții minime, dar decente, personal drăguț și o curte cu umbrele, mese și scaune pentru o după amiază liniștită sau o seară la un pahar de vorbă 🙂 Prima dată în Vamă am găsit cazare prin airbnb, așa că puteți căuta și acolo.

Cât cheltui în Vamă?

Poate cea mai interesantă și căutată întrebare – câți bani îmi iau în Vamă? Și aici aveți mai multe variante pentru toate buzunarele.

Low-cost – vă aprovizionați din Lidl Mangalia cu produse pentru zilele cât stați în Vamă. E mai ieftin și dacă tot nu e departe, puteți face niște economii. Iarăși, sunt și în Vamă marketuri, puțin mai scumpe, dar acceptabile.

Not so low-cost – fast-fooduri la fiecare pas cu meniuri de 15/20 lei. Cafenele cu ciorbe (10 lei), salate (15 lei), carne cu legume (25 lei), pește cu legume (de la 20 lei). Cherhana Vama Veche este the place pentru a mânca pește în timp ce admirați apusul peste mare. În rest, prețurile sunt acceptabile, nu se compară cu Mamaia, cum spun unii. Bere de la 5 lei, porumb 5 lei, clătite 10 lei, cocktail-uri în cluburi la 15 lei și shot-uri la 10 lei. Recomandare pentru clătite – nu stați la coada aia enormă de pe strada principală, ci mergeți vizavi de Stuf pentru niște clătite grozave cu ciocolată și căpșuni. Nebunie curată!

Urmăriți-mă pe Facebook pentru mai multe informații practice și istorii din călătorii!

 

Advertisements

One thought on “Vama Veche: cum ajungi, cât cheltui?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s