De ce călătoriile cu trenul trebuie să fie gratuite.

Veste bună pentru studenți!

În România s-a anunțat că studenții înmatriculați cu frecvență la o universitate din țară vor putea călători gratuit cu trenul de la 1 februarie 2017. Nu știu câți au reușit să călătorească măcar într-o direcție folosindu-se de această oportunitate, dar deja pe 17 februarie se discuta că nu e bine, că prejudiciază bugetul aceste călătorii fără sens prin toată țara și discriminează alte categorii social vulnerabile. Se propun amendamente precum studentii vor putea beneficia de aceste călătorii gratuite numai pe drumul dintre localitatea de reședință și localitatea unde își fac studiile. Pe 18 februarie, Ministerul Transporturilor comunică următoarele „toate măsurile cuprinse în Programul de Guvernare vor fi respectate și implementate, iar în cazul gratuității călătoriilor studenților pe calea ferată aceasta nu va fi modificată și va rămâne în forma prevăzută în OUG nr 2/2017.” Adică se va putea călători în continuare gratuit, pe toate direcțiile, fără restricții. Să sperăm.

img_20170220_193605_processed

Pe mine m-a bucurat foarte mult această noutate și din punct de vedere personal, pentru că îmi doresc să descopăr minunanta Românie, dar și din punct de vedere profesional, pentru că este o modalitate foarte bună să promovezi turismul și să dezvolți mai multe ramuri ale economiei. Nu mă credeți? Să vă explic prin legături de cauză-efect, așa pare mai simplu!

  1. Pleci într-o călătorie – faci rezervare de cazare, vizitezi un muzeu, comanzi ceva într-o cafenea, cumperi o carte poștală, plătești chirie pentru schiuri, în rezultat – cheltui bani. Dacă stăteai weekendul acasă, foarte posibil ca întocmai să-l fi stat acasă. Posibil mergeai la un concert, la o cafea în oraș sau într-un club, dar posibil stăteai 2 zile pe facebook uitându-te la pozele prietenilor străini care descoperă lumea.
  2. Pleci într-o călătorie – încerci lucruri noi, trăiești experiențe unice, descoperi locuri frumoase – ți se deschide și lărgește mintea. Cred că sunteți de acord cu mine dacă vă spun că turismul ne transformă la nivel psihologic și spiritual așa cum puține activități o fac. Astfel, studentul iese din zona de confort, își lărgește orizonturile, își dezvoltă curiozitatea, care sigur îi va afecta performanța academică, dar și activitatea profesională.
  3. Pleci într-o călătorie – încarci o poză pe instagram sau pe facebook – promovezi localitatea sau atracția turistică. Nu trebuie să vă spun despre puterea pe care o are social media în toate viața noastră. O simplă poză te face să urci în tren numai pentru a mânca o înghețată în Sibiu, pentru a privi infinitul din Târgu-Jiu sau pentru a-ți uda cizmele în mare. La ce duc toate asta? La mai mulți călători, astfel mai mulți bani cheltuiți.
  4. Pleci într-o călătorie – stimulezi dezvoltarea regiunii, orașului, localității sau a simplului agent economic. Atunci când poți oricând urca în tren și merge oriunde-ți dorești în țară, multe companii se vor trezi și vor realiza că uite ăștia sunt potențialii clienți. Ăștia care au economisit 60 de lei pentru a veni la Timișoara pot fi convinși să-i cheltuie la mine anume.
  5. Pleci într-o călătorie – îți descoperi țara – începi să o iubești mai mult. Acest punct e foarte subiectiv, dar consider cu tot sufletul că atunci când vezi cât de frumoasă e România, câte locuri minunate are, cât de frumoși și diferiți sunt oamenii din alte regiuni, atunci și numai atunci și se trezește sentimentul de mândrie pentru această țară. La mine mereu a funcționat cu Moldova, dar am intuit demult cât de ușor e to fall in love cu România.

Acum să-mi spuneți mie de ce această lege nu trebuie să existe. Pierderi bugetare prea mari? Trenuri continuă să meargă, chiar dacă sunt pline sau au un singur pasager. Profitul potențial pierdut prin locul ocupat de student? Eu nu cred că nu vor fi locuri în tren. Poate doar vara spre mare, sau în vacanțe spre munte, în rest cele câteva locuri ocupate de studenți nu vor afecta substanțial bugetul. Stimularea absențelor la ore? Cei care au chiulit vor continua să o facă, ceilalți își vor vedea de treabă așteptând weekendul să plece undeva. Altceva? Nu? Așa cred și eu.

Să se cerceteze peste un an numărul turiștilor interni și pierderile statului prin această lege. Numai atunci se va putea cuantifica efectele reale și se vor lua noi decizii. Până nu se va cerceta nimic – nimic nu putem afirma. Atât am avut de spus asupra acestei probleme. Nu mă bag în politică, am vrut doar să analizez situația din punct de vedere economic și social. Prove me wrong!

În cele 20 de zile de când a intrat în vigoare această gratuitate, am reușit să călătoresc până la Cluj. Am mers 9 ore gratuit cu trenul ca să-mi văd prietenii, ca să vizitez Cascada Răchițele, despre care am să povestesc într-o altă postare, ca să cheltui 140 de roni pe care sigur nu i-aș cheltui dacă aș sta weekendul în București. Nu știu cum voi, dar eu mai puțin număr banii când călătoresc. Chiar dacă călătoresc 3 zile până la Cluj.

Advertisements

4 thoughts on “De ce călătoriile cu trenul trebuie să fie gratuite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s