La pas prin Brăila

Nu știu dacă aveam să ajung în Brăila din cauza unei curiozități turistice, dar drumurile noastre (toate, cum spune un cântec) s-au întâlnit. M-am pornit cu tema de acasă nefăcută, nici nu am intrat să mă uit ce este acolo, cum arată orașul, pentru că, cu o zi înainte mă întorceam de la Vama Veche și nu m-am ocupat eu de nimic în această călătorie. Mai bine îi zic vizită de studiu, pentru că așa și s-a chemat, iar eu am avut de studiat Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, dar revenim și la ea.

Să ne întoarcem la ideea anterioară. Am plecat pe 2 zile la Brăila, cu zero așteptări și cunoștințe despre oraș, nici de Dunăre nu știam (da, da sunt o ignorantă) și am rămas un pic impresionată. Dacă sincer nu m-am așteptat să fie un oraș atât de drăguț, mai ales că pe net mai nimic nu este scris despre ce ai de văzut la Brăila, și totuși, chiar ai. Să le luăm pe rând!

IMG_4190

Dunărea!

Recepționista de la hotel, într-o doară, a menționat: Să mergeți să vedeți Dunărea! Și aici ochii mei s-au luminat „Eu știu așa cuvânt – Dunăre” (haha, ignorantă la maxim). Chiar m-am bucurat să aud că trece Dunărea prin Brăila și nu aveam răbdare să o văd, pentru că pe mine mă atrage apa la maxim – râu, lac, mare, it’s my thing! Și da, chiar e frumos la Dunăre, cred că e obiectivul principal dacă ajungeți la Brăila!

Biserica Greacă, care este foarte foarte frumoasă și se ridică impunătoare alături de copăceii și clădirile de pe strada Călărașilor. Impunătoare e puțin spus, pentru un oraș ca Brăila, unde nu am văzut zgârie-nori sau blocuri de locuit cu n-șpe etaje, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din regiunea balcanică, este o atracție turistică și religioasă grandioasă a orașului. Biserica este declarată monument istoric și datează din secolul al XIX-lea și chiar este o bijuterie arhitecturală a orașului, îmbinând delectant elemente din mai multe stiluri: gotic, renascentist, neoclasic. Nu am intrat în interior, deoarece era o înmormântare and i’m not into that kind of stuff, dar chiar de afară ai ce admira! Un must see al Brăilei 🙂

Brăila are și un Centru Vechi –  Piața Traian, care include un mic părculeț, cu fântână, Ceasul Public al Brăilei vopsit în albastru, o bisericuță. Piața este înconjurată de clădirile Muzeului de Artă, Muzeului de Istorie și a Teatrului Maria Filotti – o mândrie a orașului.

Tot de aici din piață pornește și strada Mihai Eminescu, numită anterior strada Regală, o arteră importantă a orașului, care-și păstrează statutul de câteva secole. O plimbare pe această stradă vă duce cu gândul la trecut, mai ales acele clădiri extrem de frumoase, dar cam dărăpănate. Putrede de istorie, cum le-am descris într-o imagine pe instagram.

O plimbare simplă de câteva ore prin Brăila te poate însufleți, mai ales când mergi pe străduțe pavate, iar privirea îți fuge dintr-o parte în alta, urmărind arhitectura minunată a orașului.

Ce mi-a plăcut, de asemenea foarte mult, este faptul că pe străzi am întâlnit o mulțime de copii și tineri care alergau cu picioarele goale, strigau în gura mare și se jucau. Așa un throw back in time 🙂

Și acum puțin despre scopul vizitei mele la Brăila, și anume Biblioteca Județeană „Panait Istrati” despre care pomeneam la început. Să știți că bibliotecile deja nu mai sunt demult niște simple depozite de cărți sau cunoștințe, acestea s-au transformat în centre culturale ale orașelor în care se află. La fel e și cazul cu biblioteca principală a Județului Brăila. Știu că nu aveți timp de lectură sau activități când treceți printr-un oraș, dar acum chiar e cazul să intrați într-o bibliotecă și vă spun de ce:

  • Clădirea veche a bibliotecii a fost anterior o casă boierească de locuit a familiei Alexandrescu, negustori importanți ai portului Brăila.
  • Tavanele clădirii sunt decorate spectaculos în stilul grecesc, rococo, oriental și baroc. O adevărată frumusețe. Pe timpurile comuniste, decorurile au fost acoperite efectiv cu var, iar la reconstrucție un colț a căzut, descoperind arhitecților niște plafoane extraordinare.
  • Scara de beton a fost planificată pentru demolare, dar procesul s-a adeverit anevoios, iar la verificarea acesteia, s-a aflat că stabilitatea și rezistența scării este destul de înaltă, peste media scărilor moderne. Deci au lăsat scara în pace, la fel și balustrada originală de fier, coloanele de marmură de la parter și oglinda venețiană.
  • Și apoi mai este oglinda infinită, adica 2 oglinzi plasate față în față pentru crearea unei iluzii optice de infinit.

Acestea fiind spuse, și chiar au fost spuse destule, vă recomand o oprire în Brăila, măcar pe câteva ore, pentru o plimbare, pentru o privire pe Dunăre!

Călătorii minunate cu întrecerea oricăror așteptări, vă doresc!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s