Cum să te odihnești când nu ai concediu

Mă tot gândeam zilele acestea la concediu, vacanță, vară, soare, mare. Eu sunt fata care mereu nu se satură de mare și care vrea ca vara să dureze cel puțin 6 luni pe an. Revenind, mă gândeam la oamenii care nu-și pot lua acum concediu, din diverse motive: nu mai au ce lua, au luat pentru toamnă sau iarnă, nu le permite șeful, dar care văd zilnic fotografii ale prietenilor care se odihnesc prin cele mai exotice țări. Ce fac acești oameni? Cum să mai călătoarească, cum să se mai odihnească activ și ei?

Desigur, la toți ne place să ieșim la o cafenea cu prietenii, să stăm întinși în pat tot weekendul, uitându-ne la seriale și emisiuni, să lenevim cu o carte în mână sau pur și simplu să nu facem nimic. Dar, dacă v-ați săturat de așa fel de odihnă, eu vin cu unele propuneri foarte ieftine, pentru o zi, pe care să le faceți în cele 4 weekenduri și câteva zile libere care le vom avea în luna august.

13178667_10209164381651787_5278834238941913553_n

Plus la toate, dacă citiți articolul dat care clasifică țările după gradul de siguranță pentru vacanțele din 2016, nu știu dacă mai aveți curajul să plecați prin Europa.

Așa că, ca să nu vă plictisiți, ideile mele pentru weekenduri frumoase în Moldova sunt următoarele!

Dacă nu vreai să ieși din Chișinău, ai două opțiuni:

1. Fie îți faci un plan pentru o zi întreagă cu ce ai dori să vizitezi sau să revizitezi în capitală, așa cum am făcut eu în vara anului trecut, când m-am simțit turist la mine în oraș și am petrecut 24 de ore prin Chișinău, decoperind locuri și oameni.

2. Fie să umbli haihui pe străzile orașului. Să mergi pe străzile vechi, să ridicii privirea la ultimele etaje ale clădirilor, să intri în curți ascunse. Eu sunt sigură că vei găsi ce să fotografiezi pentru amintiri frumoase, contul de instagram și cu ce să-ţi umpli lista Motive pentru care îmi iubesc orașul.

Dacă vreți să ieșiți din oraș, poftim alte idei:

3. Să mergeți la o excursie organizată de vreun grup de amatori de turism sau de o agenție, pentru a descoperi mănăstiri și biserici din Moldova, pentru că, pe vizitarea locașelor sfinte se bazează mai toate ofertele turistice din țară. Numai fiți atenți, să nu pățiți ca și mine, când nu m-am urcat în autocarul în care trebuia și am avut Cea mai epică călătorie. Sau de ce nu, chiar să nu urcați în ce trebuie 🙂

4. Să nu te mai enervezi când vezi atâtea proiecte legate de promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică vinicolă și să crezi că cineva susține alcoolismul. Cum ar fi să mergi la o vinărie mai mică, mai puțin cunoscută, să vezi cât de multe oferă ele și ce vin gustos se face în țara asta. De exemplu, poți merge la Chateau Cojușna,  la Asconi să vezi ce oferă și de ce îmi face mereu plăcere să mă întorc acolo, la Castelul Mimi (sau să-l vizitezi la deschiderea oficială de pe 17 septembrie, chiar de ziua mea :D), sau oricare altă vinărie. Chiar ai de unde alege.

5. Să descoperi meșterii populari, să mergi la casele poeților și scriitorilor, să vizitezi localitățile frumoase din țară, să stai cu cortul pe malul râului Nistru, să tot faci ceva…

6. Nu știu dacă în cel mai rău, dar în cel mai sigur caz să mai mergi încă odată la Orheiul Vechi sau să o întrebi pe Orheianca ce se mai poate de văzut când te pornești to #VisitOrhei.

7. Să mergi neapărat la Gustar. Vara nu se socoate dacă nu ai ajuns cu cortul la Gustar, adica cel mai așteptat eveniment din țara noastră, cel puțin de mine. Anul ăsta nu se primește să ajung, dar pe voi tare tare vă rog să mergeți și să încercați să vă bucurați de tot tot ce este acolo.

8. Să luați niște turiști, să chemați niște prieteni de peste hotare și să încercați să le arătați ce aveți mai frumos acasă. Eu vă asigur că, pe lângă momentele de rușine pe care o să le aveți, găsiți și cu ce să-i impresionați pe ei și pe voi înșivă. Să vedeți cum crește dragostea și mândria față de țară în așa momente.

Eu vă doresc călătorii frumoase, sigure, epice și cum vi le doriți să fie!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s