Mimi: un cupaj reuşit dintre o atracţie turistică şi vin de calitate

Vinurile Mimi au apărut pe piaţă nu de mult timp. Putem spune că, au reînviat şi s-au prezentat în noi culori publicului moldovenesc, alături de un impunător castel. După un proces lung de modernizare a vinăriei şi restaurare a castelului, Mimi lansează în 2012 vinurile sale. Dar, istoria acestor vinuri începe mult mai înainte. Să fiu mai exactă, chiar în anul 1893, atunci când sunt plantate primii struguri pe teritoriul proprietăţii noului stăpân – Constantin Mimi.

13220798_1107176769344681_948979979175002146_o
Sursa: Castel Mimi pe facebook

Constantin Mimi 

Ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi se pare că a fost pasionat nu doar de politică, dar şi de licoarea lui Bahus. El îşi dedică viaţa viticulturii şi vinificaţiei, construind una din cele mai renumite vinării din ţară, cunoscută atât în secolul trecut, cât şi la momentul actual. Dacă mulţi oficiali trec astăzi pe la alte vinării din ţară, Constantin Mimi i-a adus pe Ţarul Nicolae al II-lea şi Regele Carol al II-lea al României în beciurile sale. Se sperăm totuşi că şi delegaţiile actuale se vor orienta către alte vinării mai mici, atât de multe şi atât de darnice în oferta sa.

Castelul Mimi

Castelul este supus unui proces solicitant de reconstrucţie, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic, deoarece cărămizile sunt restaurate una câte una, după poze din trecut. Prin ce este grandios castelul, pe lângă istoria sa seculară? Posibil, prin ceea ce se doreşte a fi construit pe teritoriul său. Imediat cum am păşit înăuntru, mi-am imaginat ce amploare va lua vinăria în viitorii ani. Pe lângă faptul că însăşi contrucţia principală – Castelul, este o atracţie turistică deosebită, pe teritoriul vinăriei se va mai contrui un hotel, săli de expoziţie şi cel mai important – primul Wine Spa din Moldova 🙂 Ţin să menţionez că, Castelul va fi finisat la finele lunii septembrie a acestui an, deci în toamnă va fi perfect să-l mai vizităm încă o dată, poate chiar de Ziua Vinului!

Vinul preferat

Cu Mimi, personal mă cunosc din decembrie 2014, când am fost la Vernisajul Vinului şi am avut ocazia să-l încerc prima dată şi să mă îndrăgostesc. Nu a fost dragoste la prima vedere, a fost mai mult dragoste la prima înghiţitură. Cu toate sinceritatea afirm că, Roşu de Bulboca 2011 de la Mimi a rămas de atunci vinul meu preferat.

Ce cred despre etichete? Sunt foarte faine – cu Castelul pe ele, cu elemente grafice pe literele Mimi şi cu ornamente tradiţionale moldoveneşti pentru fiecare vin în parte. Dar, totuşi… etichetele anterioare, inspirate din covorul moldovenesc erau mai aproape de inima mea 🙂

Şi dacă nu credeţi că un Castel poate fi modern, ia să vedeţi:

Articol scris în cadrul Instameet-ului #DescoperaMoldova (11-15 mai 2016), organizat de către Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul partenerilor strategici: Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerilor: Aria Hotel, Eco Resort Butuceni, ASCONI Winery, Castel Mimi, Cricova și Mileștii Mici, găzduit de către Orheianca.eu.

Advertisements

One thought on “Mimi: un cupaj reuşit dintre o atracţie turistică şi vin de calitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s