Sfaturi pentru a vizita Luvru

Considerând topul făcut de cei de la National Geographic, Luvru reprezintă unul dintre cele mai importante muzee din toată lumea. Nici mai puțin, nici mai mult, acesta ocupă locul 2, de aceea vizita acestuia reprezintă un must do dacă ajungeți în Paris, mai ales dacă sunteți pasionat de artă.

Luvru într-adevăr are o importanță în arta, cultura și istoria omenirii, dar și reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice ale Franței. Bogat în opere de artă, dar extrem de frumos și din motive arhitecturale, Luvru trebuie vizitat. Dar, vizita acestuia trebuie planificată atent, pentru a profita la maxim de experiența culturală.

DSCN2331

Sfaturi pentru a vizita Luvru? Desigur! Încercate și pe propria piele!

  1. Planifică-ți vizita!

Află cum să ajungi: Luvru are o stație de metro proprie Palais Royal Musee du Louvre, la care se poate de ajuns cu linia 1 și 7.

Stabilește ce ai vrea să vezi. Intră pe site, vezi ce opere de artă păstrează, studiază harta (o poți downloada aici) și familiarizează-te cu cele 5 etaje și 3 zone ale muzeului. Harta poate fi găsită și la biroul de informații (etajul minus 2), unde pot fi rezolvate și alte probleme.

Află orele de lucru, pentru a nu te fotografia doar cu fațada muzeului 🙂 Să știi că Marți e zi liberă, miercuri și vineri muzeul lucrează de la 9 până la 21.45, iar în celelalte zile doar până la 18.00. De asemenea, muzeul e închis în anumite zile pe care le poți afla de aici.

2. Cumpără-ți biletul online. Pentru a nu sta o oră jumate în rând, cumpără-ți biletul online și poți intra imediat sau în câteva minute, prin intrările speciale. De asemenea, dacă ești cetățean UE și ai până în 26 de ani, nu e nevoie de stai în rând sau să-ți procuri bilet. Ai intrarea gratuită, prin prezentarea buletinului sau pașaportului la intrarea în fiecare zonă. Vezi și postarea Ai până în 26 de ani? Economisește vizitând Parisul pentru a vedea muzeele unde poți intra gratuit dacă corespunzi condițiilor menționate. Luvrul mai oferă intrare gratuită tuturor cu vârsta mai mică de 26 de ani, indiferent de naționalitate, în fiecare vineri, de la 18 până la 21.45

3. Dacă nu ai reușit să te informezi despre muzeu, folosește ghidurile audio oferite de muzeu (5 euro, pentru studenți – 3 euro), sau downloadează aplicațiile pentru android și iOS, la 2$.

4. Rezervă-ți câteva ore pentru vizită. Desigur, nu reușești să analizezi toate exponatele, dar muzeul e foarte spațios și îți va lua timp, chiar dacă ai venit să vezi numai… știți voi ce. Cu toate acestea, fluxul de vizitatori e foarte mare (câteva milioane anual) și pentru a te alunga mai repede din muzeu, acesta a fost amenajat într-așa fel încât să vizitezi Mona Lisa, Afrodita și Apartamentele lui Napoleon I în jumătate de oră. Relax! Alungă toropeala și contemplează și alte opere de artă. Ai câteva etaje pline cu obiecte de cea mai mare valoare 🙂

5. Vizitează muzeul pe zone și nu pe etaje. Cele 3 zone Richelieu, Sully și Denon pot fi vizitate aparte, mișcându-te de la un etaj la altul. Așa îmi pare că umbli mai puțin ca bezmeticul și nu pierzi energie, atât de prețioasă pentru Paris 🙂

6. Luvru îți satisface toate necesitățile. Ai loc unde să te odihnești, unde să mănânci, unde să-ți procuri amintiri 🙂 Prețurile sunt mai mult decât pariziene, așa că o apă și un sandwich de acasă satisface foamea și salvează niște euro 🙂

Ce să nu faci în Luvru:

  1. Nu vizita Luvru doar pentru Mona Lisa. Nu plăti 15 euro ca să o vezi la distanța de 5 metri prin ecranele camerelor din fața ta. Dacă îți dorești să o cercetezi, descarcă-ți o poză cu cea mai mare rezoluție, stai pe scaun cu un ceai lângă tine și studiază-i zâmbetul cât îți poftește 🙂 Plus la asta, dacă nu știi ce dimensiuni are pictura, ar fi interesant să cauți pe net ce prezintă.
  2. Nu-ți planifica vizita crezând că vei reuși să privești fiecare obiect expus. 30 de secunde petrecute în fața fiecărui exponat și poți sta 100 de zile în muzeu, analizând 24/24 arta. În total sunt 380 000 de opere expuse în muzeu. Înțelege că fizic nu e posibil să vezi și să înțelegi totul, mai ales dintr-o vizită.
  3. Dacă crezi că în muzeu sunt numai oameni civilizați, care apreciază cultura și arta mmmm… nu te relaxa. Hoții de buzunare sunt pentru tot și în Luvru, așa că ai grijă de lucruri și securitatea peronală.

Ghetele sunt un must have, nu numai pentru Luvru, ci pentru tot Parisul.

Vizită frumoasă!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s