Nu ai nevoie de o avere pentru a ajunge în Paris

Parisul este unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa, dar cu toate acestea poți petrece o vacanță în capitala franceză chiar dacă nu dispui de multe resurse financiare.

La fel cum am făcut cu Budapesta și Praga, am să prezint cheltuielile minime pe care trebuie să ți le asumi atunci când pleci în Paris pentru 4/5 zile. Desigur, 4 zile nu sunt suficiente pentru Paris, dar putem să ne întoarcem. Parisul mereu este o idee bună 😉

DSCN2247

 1. Avion

Franța e departe de Moldova și chiar de România, de aceea autocarul nu este o soluție, cel puțin una comodă. Avionul este cea mai optimă modalitate să ajungi în Paris, mai ales că sunt o grămadă de oferte care bucură orice buzunar.

Noi am luat bilete de ziua de naștere Wizzair, atunci când compania oferă două bilete la preț de unul, de aceea biletul nostru a iești cam 65 de euro/2 direcții/persoană. Frumos, nu?

Dacă vreți să vizitați Parisul anul acesta, puteți găsi prețuri destul de avantajoase în jur de 80 euro:

9-12 noiembrie, Cluj – Paris – 80 euro

2

4-7 decembrie, Târgu-Mureș – Paris – 82 euro

1

6/7-9/10 decembrie, Cluj – Paris – 80 euro

3

Autocarul până în Târgu-Mureș vă costă 300 de lei, iar până în Cluj 350 de lei, așa că mai adăugați încă 30 de euro.

Astfel, pentru a ajunge în Paris, drumul vă costă în jur de 110 euro.

2. Companiile low-cost operează cu aeroportul Beauvais, care se află la o distanță destul de mare de Paris. Aeroportul oferă o singură modalitate de a ajunge în oraș – autocarele speciale, biletul la care costă 34 de euro tur-retur, sau cu 2,20 euro mai puțin dacă vă procurați biletele online aici.

Încă plus 34 de euro.

3. Transportul intern: un bilet de călătorie cu metro-ul și autocarele vă costă 1,8 euro. Abonamentele sunt destul de scumpe (O zi-12,3 euro, 2 zile – 20 de euro, 3 zile – 27,3 euro, 5 zile – 39,3 euro, valabilepentru zonele 1-3), de aceea nu vă recomand să vă luați unul. În schimb, puteți economisi cumpărând 10 bilete unice la preț de 14,10 euro și le puteți utiliza atâtea zile cât doriți. Parisul merită descoperit în ghete, de aceea metro-ul îl utilizați doar dacă trăiți la periferie sau în zona 2/3.

4. Cazarea în Paris, ca și toate serviciile, este extrem de scumpă. Extrem! Noi când ne-am luat biletele la avion nici nu am crezut că vom avea atâtea probleme cu cazarea 🙂 Regula principală pentru cazare este să nu lăsați totul pe ultimul moment. Cu cât e mai aproape data cazării, cu atât prețurile sunt mai înalte și ofertele mai limitate. Regulă valabilă pentru orice țară!

Gratis vă puteți caza la vreun parizian prin couchsurfing. Încercați să-i contactați cel târziu cu o lună înainte de călătorie. Parisul e totuși un oraș foarte vizitat.

O noapte în hostel începe de la 20 de euro pentru persoană. O cameră pentru 2 persoane într-un hotel  de 2 stele, cât de cât (nota 7 pe booking.com) costă 65 de euro, fără alte servicii și taxe incluse. Cam 35 de euro de persoană.

Noi ne-am cazat de această dată cu airbnb. Cazarea pentru 4 nopți, pentru 2 persoane, ne-a costat 110 euro, cu toate reducerile primite de pe airbnb. Da, da 🙂 Și noi am găsit cazarea cu 10 zile înainte de a ajunge în Paris. Dacă vă înregistrați utilizând link-ul dat, primiți și voi și eu o sumă care poate fi utilizată pe viitor pentru reduceri.

5. Prânzul în oraș e un lux, cel puțin pentru mine. Te-ar putea costa minim 25 de euro. Prețurile din centru orașului sunt de câteva ori mai mari decât în alte sectoare, chiar și în supermarketuri. O cafea ambulantă – 4 euro. O apă plată 0,5 litri  – 1 euro. Un sandwich – 5/6 euro. În supermarket prețurile sunt mai pământești (o apă plată 0,5 litri – 0,25 euro, o salată de la 2 euro, paste sau orez de la 3 euro, o baghetă – 1 euro, 8 iaurturi – 2,5 euro). Totuși, dacă aveți posibilitatea, pregătiți-vă sandwichurile acasă. (O baghetă vă ajunge pentru exact 4 sandwichuri care vă costă în total vreo 6 euro).

6. Intrările la majoritatea obiectivelor turistice sunt cu plată, iar una dintre cele mai scumpe intrări este la Luvru – 15 euro. Sunt totuși și atracții care nu necesită taxe de intrare: Catedrala Notre Dame, Turnul Eiffel dacă nu vă decideți să-l urcați, Basilica Sacre-Coeur, o mulțime de parcuri extraordinare, o listă întreagă de muzee deschise gratuit pentru public și multe altele.

Cum a scris și Remarque în Arcul de triumf Parisul e orașul unde îți poți să-ți treci foarte bine timpul, fără să faci nimic! Iar eu nu pot fi decât de acord cu scriitorul german. Parisul este extrem de frumos, extrem de bogat din punct de vedere arhitectural, astfel încât o simplă plimbare te poate inspira și satisface spiritual. Când te îndrăgostești de vreun oraș, cu siguranță nu te îndrăgostești de o operă de artă din muzeu sau de un fel de mâncare, ci de atmosfera de pe străzi și emoția pe care ți-o oferă orașul. În acest sens, Parisul m-a cucerit în totalitate. Abia aștept să-l revăd!

De asemenea, dacă sunteți cetățean UE și aveți mai puțin de 26 de ani, puteți vizita cele mai importante muzee și destinații din Paris absolut gratis. Am scris în articolul precedent, care muzee oferă astfel de posibilitate. Noi am plătit intrarea numai la Catacombe 🙂

Calculele finale: 110 euro transport Chișinău-Paris, 34 euro aeroport-Paris, 28 euro (20 bilete) transport intern – poate nici nu aveți nevoie de atâtea călătorii, 100 euro cazare = 272 de euro.

Mâncarea nu am inclus-o, la fel ca și alte cheltuieli precum suvenire și intrări la muzeu, pentru că aici cheltuielile sunt subiective și pot varia în limite foarte mari 🙂

Sumele prezentate sunt luate cu rezervă, pe mine m-a costat mai ieftin și drumul și cazarea, dar le-am ales pentru a vă demonstra că Parisul poate fi vizitat și dacă nu dai toți banii din buzunar. Iar 350 de euro pentru 4-5 zile petrecute în Paris merită 🙂 Vă promit eu!

Călătorie frumoasă!

Advertisements

2 thoughts on “Nu ai nevoie de o avere pentru a ajunge în Paris

 1. Howdy! This article couldn’t be written any better! Looking
  at this article reminds me of my previous roommate! He
  always kept preaching about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he’s going to have a very good read. I appreciate
  you for sharing!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s