Turist la tine în oraș sau 24 de ore în Chișinău

11851083_1005706336141349_134593723_n (1)Atunci când în Moldova se amână unul dintre cele mai faine festivaluri (salut Gustar) și alternativele sale, începi să cauți cu ce să te ocupi în ultimele zile de vară. Atunci când escapadele de weekend în orașe frumoase apropiate, ca de exemplu Odessa, tot se amână (salut mama), atunci obsesiv te gândești numai ce să faci în Chișinău. Și cu toate că Chișinăul nostru este plin de evenimente frumoase, vrei puțin altceva 🙂

Ca de exemplu, să te simți turist în propriul oraș. Să-ți iai ghiozdanul, harta și să pornești la pas prin oraș, pentru a te bucura de el ca un străin venit pentru prima dată aici. Desigur, locurile cunoscute prin sutele de drumuri zilnice nu sunt prea interesante, cu toate că dacă ridici puțin ochii și privești în sus, vezi că și noi avem câte ceva arhitectural frumos, dar sunt o mulțime de alte locuri în care nu ai fost în capitală, sau ai fost, dar foarte demult.

Așa au început cele 24 de ore în Chișinău sau #24hinChisinau – hashtagul prin care ne puteți urmări călătoria pe instagram! Plus că eu demult am vrut să petrec o zi în Chișinău descoperind clădiri deosebite. Dar în doi e mai interesant, nu? (salut Tania) Deci, în primul rând e esențial să-ți găsesți o Taniușă care să accepte, adica un om la fel de rupt ca și tine (sau mai tare) care să se entuziasmeze de idee la prima frază: Eu tare vreau ca noi să umblăm o zi prin Chișinău!

În al doilea rând e important să te gândești la locuri unde demult vreai să mergi și tot nu ajungi pentru că nu ai când, sau să nu te gândești la nimic și să pornești haihui prin oraș, pentru că siguuur sunt străzi pe care încă nu ai ajuns!

Prima noastră atracție a fost Biserica de lemn din sectorul Botanica, care se află după porțile orașului și la care se poate de ajuns foarte ușor: stația terminus a troleibuzului 22 de pe str. Dacia, iar de acolo prin pădurice vreo 10 minute spre lacul din sector.

Biserica „Adormirii Maicii Domnului” este una chiar foarte deosebită – este ce mai veche biserică de lemn din Moldova, datând din anul 1642 și cea mai înaltă biserică de lemn din țară, de 27 de metri. Biserica nu a fost construită în Chișinău, ci în satul Hirișeni, de unde a fost adusă în anul 2010. Restaurată, cu un acoperiș nou, dar având aceeași atmosferă medievală, păstrând 85% din bârnele originale și 70% din iconostasul inițial, biserica a fost deschisă pentru toți doritorii în anul 2011.

#24hinchisinau #localsmd #bisericadelemn #discovermoldova #descoperamoldova

A post shared by Maria (@chiparus) on

Noi am ajuns la ea chiar în ziua când s-a început postul Adormirii Maicii Domnului, fără să știm, iar priveliștea de care ne-am bucurat a fost foarte frumoasă. Biserica se află pe un teritoriu în care se preconizează a fi organizat Muzeul Satului, pe care acum se află doar lăcașul sfânt, o clopotniță, o fântână și încă câteva construcții autentice. Să sperăm că acesta se va bucura și de alte căsuțe tradiționale, iar până când Biserica de lemn rămâne o atracție turistică deosebită și care merită vizitată.

A doua destinație la care am ajuns a fost Casa muzeu „Alexandru Pușkin” de pe strada Anton Pann 19, mai jos de hotelul Zarea. Aflată chiar în centrul Chișinăului, alături de șantiere în plin lucru, drumul spre Casa muzeu este pavată, oferind străzii o stare de spirit autentică secolului XIX. Cu scopul de a imortaliza șederea poetului rus la Chișinău, Casa muzeu a fost inaugurată în anul 1948 și este prima locuință a lui Pușkin la Chișinău.

Ograda Casei muzeu conține mai multe clădiri, dintre care una este chiar căsuța unde a trăit poetul și slujitorul său, iar altă clădire cu mai multe săli ne povestesc despre șederea sa în Moldova între anii 1820 – 1823. Locuința în care a stat Pușkin se odihnește la umbra unui copac impunător, care se înalță deasupra întregului complex muzeal și pare că se află acolo chiar din 1820, iar în spatele căsuței sale se află o grădină în mijlocul căreia stă bustul lui Pușkin.

Biletul de intrare în muzeu este de 10 lei, dacă aveți un carnet de student atunci intrați cu 5 lei, iar dacă vă doriți  o excursie ghidată veți scoate din buzunar 100 de lei.

După acestea, plimbarea noastră a fost foarte dezorientată și spontană, cum am spus de la început, puteți să vă faceți o listă de locuri sau puteți să mergeți fără planuri prin Chișinău și să descoperiți ce nu ați mai văzut prin oraș. Noi am descoperit și redescoprit următoarele:

Un copac plin cu gutui, chiar în centrul orașului.

Pomul vieții de pe banca instalată de Klumea în fața Teatrului de Operă și Balet.

#24hinchisinau #localsmd #pomulvietii #moldovaholiday #orasulmeu #klumea #treeoflife

A post shared by Maria (@chiparus) on

Niște copaci-creioane, meniți să coloreze un pic orașul!

Și o mulțime de alte locuri, lucruri, clădiri și inscripții.

Iar pentru finalul unei zile pline de emoții și destul de obositoare vă puteți înarma cu o sticlă, sau două de vin și cu niște prieteni frumoși, ca să le povestiți despre aventură 🙂 Noi cu asta am început și cu asta și am terminat!

P.S. Și chiar dacă Chișinăul pe departe e cel mai bogat în locuri deosebite oraș din lume, el rămâne a fi cel mai frumos oraș – pentru că aici ne sunt prietenii sau cel puțin, aici ne vin prietenii plecați peste hotare (salut Nata)!

Eu vă îndemn să plecați într-o escapadă de o zi în orașul în care trăiți, iar dacă aveți sugestii pentru Chișinău, mi le puteți scrie în comentarii 🙂 Călătorie frumoasă!

Advertisements

7 thoughts on “Turist la tine în oraș sau 24 de ore în Chișinău

  1. Biserica de lemn de la Botanica, de la Muzeul Satului, intenționez să o vizitez și eu în viitorul apropiat. De casa-muzeu a lui Pușkin nu am știut că e deschisă, chiar dacă locuiesc la numai 10 minute de ea. Rușine mie :D. Mersi de informații/articol 🙂

    Apropo, îți recomand să descoperi în Chișinău și biserica Măzărachi, care este cea mai veche clădire din Chișinău. Și/sau biserica Sf. Constantin și Elena aflată de lângă circ, care este a doua cea mai veche construcție din Chișinău, fiind biserica fostului sat Visterniceni (azi sectorul Râșcani al capitalei). Plus priveliștea de pe dealul bisericii spre centrul orașului este faină: se vede în depărtare și clădirea Romaniță, cea mai înaltă clădire din Chișinău, chiar dacă se află la vreo 5 km depărtare.
    Despre biserica Măzărachi am scris și eu pe blogul meu, dacă te interesează: http://vciobanu.blogspot.com/2015/08/cea-mai-veche-cladire-din-chisinau.html

    Să ai o seară bună!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s