Acasă la „Limba noastră”

     Ieșirea din oraș și evadarea într-un spațiu rustic trebuie să fie în lista priorităților pentru cei care-și doresc să se odihnească frumos și cultural chiar la ei acasă. Pentru cineva, plecările la țară sunt motive de a-și aminti de copilărie, iar pentru alții, printre care mă aflu și eu, acestea sunt motive de a-și descoperi țara și de a descoperi viața de la țară. Eu nu am avut ocazia sa-mi petrec verile copilării prin sate, de aceea, acum când plec undeva mă minunez de liniște, pace și veșnicie. Toate născute la sat.

     Drumul de la începutul weekendului m-a dus în satul Zaim, raionul Căușeni, acasă la Alexei Mateevici. Casa și ograda în care a copilărit marele scriitor – tipice pentru mediul rural moldovenesc: poartă înaltă, grădină îngrijită și un beci, foarte mare cum ne-a spus Ion Găină, ghidul nostru.

     Casa-muzeu a fost deschisă în anul 1988 cu ocazia celor 100 de ani împliniți de la nașterea scriitorului și a fost restaurată în 2008. Chiar în mijlocul ogrăzii, stă cuminte sculptura lui Mateevici – înaltă și frumoasă, dar plină de smerenie și suferință, cum a fost scriitorul de-a lungul vieții sale. Ion Găină ne-a descris monumentul ca o metaforă a tot ce a însemnat Mateevici – credință, bunătate, simplitate, pioșenie. De asemenea, în ogradă mai este instalat și un clopot, scriitorul fiind învățat de la 5 ani să tragă din clopot. Aici aveți ocazia chiar să încercați experiența micului Mateevici.

     Casa scriitorului, în care acesta a copilărit, are pereții zidiți chiar de tatăl acestuia, preotul satului care a slujit peste drum, în biserica și astăzi deschisă,  și au rămas neschimbați – aceeași pereți printre care a respirat Mateevici. Cele 6 camere au fost transformate în săli expoziționale, pline de picturi, fotografii, lucruri autentice de epocă, lucrări și traduceri ale scriitorului. Fie că e odaia părinţilor, fie că camera de lucru şi biblioteca lui Mateevici sau e sala “Eu cânt” – toate au o atmosferă aparte și te îndeamnă să le asculți ce-ți vor povesti.

Iar acestea vor ști ce să-ți povestească alături de fondatorul Casei memoriale și omul de cultură Ion Găină.

Advertisements

One thought on “Acasă la „Limba noastră”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s